De filmische improvisaties van SPOOK

De filmische improvisaties van SPOOK

SPOOK, ‘The brood’ 4 out of 5 stars

Achter de best geinige groepsnaam SPOOK schuilt echter een al te bescheiden topformatie. Contrabassist Nicolas Rombouts (Dez Mona, Ottla,.. ) is de bezieler van dit trio, dat slechts een van zijn vele muziekprojecten is. In SPOOK vormt hij samen met drummer/percussionist Simon Segers (De Beren Gieren, Black Flower,..) en gitarist Filip Wauters (gitarist bij o.a. The Whodads, Backback,..) een soort heilige alliantie. Op deze nieuwe, geheel live in Rombouts’ eigen studio Caporal opgenomen plaat vinden spontaniteit, creatieve ontsporing en muzikale vrijheid elkaar.

Open jamsessies als basis

Hoewel het ergens verleidelijk voelt te spelen met door henzelf gebezigde labels als ‘free country’, ‘post – western’ muziek of andere, komt het er in essentie op neer dat dit trio zich ook nu weer hoofdzakelijk laat leiden door een mix van instinct, technische souplesse en hoogst aanstekelijke vrijheid en verbeelding. Zo ontstaat de muziek van SPOOK grotendeels uit open jamsessies. Er is dan ook geen Groot Plan buiten het idee om gewoon de muziek volledig los te laten gaan.

Dat maakt ook dat de muziek van SPOOK heel los, spontaan, organisch en vrij aanvoelt, ergens ook vanuit het idee dat niets echt moet, maar waarbij wel vrijwel alles tot de mogelijkheden behoort. Op haar tweede langspeler zijn stukken te horen die ergens in het verlengde zitten van weidse, dromerige ambient en pastorale americana. Kenmerkend is bijvoorbeeld een track als ‘Impro #4‘. De titel verwijst naar de improvisatiesessies, waarbij deze track met zijn bijna dertien minuten vrij uitwaaierende speellengte een van de trekkers van de plaat is.

Filmisch en atmosferisch

Op ‘The brood’ merk je onder meer hoe SPOOK vrijuit en wellustig aan de slag gaat met de soms ijlere pedalsteel gitaarklanken van Filip Wauters. Dat helpt de plaat niet zelden aan haar filmische en nadrukkelijk atmosferische karakter. Zo zou je, onder meer door de best sterke focus op de instrumentatie, gerust kunnen stellen dat het hier in essentie een heel losse en vrije variant op een soundtrack betreft. Wie zich laaft aan een tot dagdromen aanzettende track als ‘Impro #4’ – een heerlijk staaltje instant composing, zal dat ongetwijfeld kunnen beamen.

Wars van muzikale trends

Tezelfdertijd teert de muziek van SPOOK volledig op intuïtieve interactie. Rombouts, Segers en Wauters spelen muziek die zich vooral laat leiden door instinct en buikgevoel. Oprecht en authentiek, maar evengoed volledig wars van wat in muzikaal opzicht enigszins modieus of trendgevoelig is. Daar ligt ook een van de meest aantrekkelijke aspecten van dit trio. Ze zoeken niet naar instant reactie, maar nemen gerust de nodige tijd om volledig de diepte in te gaan. Leg je oren maar te luister bij het steeds gelaagder en gaandeweg meer ontsporende “C6”. Of naar een licht opgejaagde single als “Hindsight”. Terwijl je elders in composities als “Zeddemore” of “Schoolboys, schoolgirls” ook vaststelt dat de groep de relativerende humor niet schuwt.

Hoewel ‘The brood‘ een best sterk overtuigend album is (en bovendien voorzien van een prachthoes met artwork van de Japanse kunstenaar Kumi Sugaï), merk je ook dat deze muziek zich mogelijkerwijs het best leent voor liveconcerten.

Het geeft nog maar eens aan dat er in dit kleine Belgenlandje echt bijzonder veel muzikaal talent huist. Voor de liefhebbers van jazz en muzikaal experiment: Rombouts cureert al geruime tijd avontuurlijke jazzconcerten bij Bernaerts in hartje Antwerpen. Een uitstekende gelegenheid om een resem jonge (jazz)bands van eigen bodem te leren kennen.

Uit het programma 2024 : 17.09 – Gaspard Sicx Quintet, 24.10 – Hoera, 13.11 – Schroothoop, 11.12 – Wajdi Rihahi solo. In 2025 zijn er ook wat optredens gepland van o.a. Vliegwerk, Ruben Machtelinckx/Nils Okland, Matthias Van den Brande, Steiger, Schreel van de Velde en SPOOK.

Wie SPOOK live aan het werk wil zien: 7.09 jazz in ‘t park (Gent), 11.09 De Singer (Rijkevorsel). 25.10 AB (Brussel), 02.11 Muziekcentrum Dranouter (met CHVE), 22.01.2025 Nona (Mechelen), 29.01.2025 CC Hasselt (W.E.R.F. labelnight met Ventilateur) 31.01.2025 KAAP/Turnzaal Brugge, 2.03.2025 Wilde Westen (Kortrijk), 02.06.2025 Bernaerts Platform Antwerpen.

Related Images: