Het wonderlijke geluidsuniversum van Kaboom Karavan

Het wonderlijke geluidsuniversum van Kaboom Karavan

Kaboom Karavan, ‘Fiasko!’ 4 out of 5 stars

Eerder bracht geluidskunstenaar, componist/producent Bram Bosteels al verschillende albums uit. Zoals bijvoorbeeld ‘Barra barra‘, ‘Short walk with olaf’ of het wat recentere ‘The log and the leeway‘. Met het nagelnieuwe ‘Fiasko!’, zijn vijfde langspeler inmiddels, presenteert Bosteels alweer nieuw werk.

Bevreemdende composities

Deze nieuwe Kaboom Karavan plaat is grotendeels een geluidsmatig experiment. Het blijkt een bijzondere release die zich niet zomaar laat vastpinnen of categoriseren. Ook al omdat de soms erg onconventionele geluidswereld die Bosteels hier met zijn kompanen uit de instrumenten tovert, vrijwel geen énkele gelijke heeft in de muziekwereld. Ergens merk je in de wat abstractere composities van Bosteels wel enkele vage hints van folk, gypsy, klezmer, blues, underground en flarden free jazz. Dat levert erg bizarre en hoogst bijzondere muziek op.

Vrijheid als basis

Veelzeggend is opener ‘How to put valium in a madman’s drink ?’. Het illustreert meteen dat de wat abstractere muziek van Kaboom Karavan zich niet direct zal lenen voor commerciëlere doeleinden, ook al zijn er her en der op de plaat wel enkele passages zoals bijvoorbeeld de wonderlijk atmosferische afsluiter ‘Skrew kontrol’ die daar ergens mogelijkerwijs wél het potentieel voor kunnen hebben. Soms is er zoals tijdens een al te dolle track als ‘Frog’s delights‘ sprake van een zekere carnavaleske charme. Dan weer merk je hoe de groep rond Bosteels (trompettist/trombonist en tubaspeler Bart Maris, violist/sarangi-speler Stefaan Smagghe en multi-instrumentalist Raphaël De Cock) de volledige vrije kaart trekt en echt een heel eigen muzikaal universum bouwt.

Exotische instrumenten

Dat is deels het resultaat van een ongewoon instrumentarium. Zo bijvoorbeeld zijn instrumenten als de jadagan (een exotische variant op een zither), de Ierse doedelzak of de Tuvaanse fiddle igil te horen. Net als een veelheid aan soms zelfgebouwde instrumenten die frontman Bosteels hanteert. Een bijzonder klankspektakel dus, met een mix van conventionelere en minder gebruikelijke instrumenten. En vooral een groep die muzikale conventies naar de prullenbak verwijst.

Dwarse, prikkelende oorstof

Dat levert een, we zeiden het al, erg vrije plaat op die bijzonder veel ruimte laat voor de eigen verbeelding. In composities als ‘Kurlionis’ of ‘Parafiks‘ ontwaar je ergens muzikale hints of associaties met de Balkanregio. Soms is er sprake van een prettige gestoordheid, niet zelden doet de muziek aan als een wat gestoorde muziekzender op vrije drift. Het heerlijke, vaak brutale en onstuimige ‘Fiasko!’ is dan ook een dolle, gekke en bij uitstek avontuurlijke plaat. Wie zijn of haar aan Taylor Swift of Dua Lipa verslaafde tienerzoon of dochter eens echt goed wil doen verschieten, kan zich met dit wonderlijke album van Kaboom Karavan een uitstekende deal aan de hand doen. Dus: koop ‘Fiasko!’, turn up the volume en ontdek dwarse, prikkelende oorstof.

‘Fiasko!‘ is uit via Miasmah.

Related Images: