De ‘Hobbit’-trilogie is niet zomaar het kleine broertje van ‘The Lord Of The Rings’

De ‘Hobbit’-trilogie is niet zomaar het kleine broertje van ‘The Lord Of The Rings’

Tussen de eindejaarsfeesten door is een tripje naar Middle Earth altijd welkom. Klaar met ‘The Lord Of The Rings’? Dan zorgt de boxset met de extended 4K-versie van de ‘Hobbit’-films voor het ideale vervolg.

Een kleine tien jaar na ‘The Return Of The King’ achtte Peter Jackson de tijd rijp om een prequel te maken op zijn ‘Lord Of The Rings’-saga. De ‘Hobbit’-trilogie, zo werd ze gedoopt, volgt de jonge Bilbo Baggins op zijn tocht door berg en dal om de opkomst van een nieuw kwaad te stoppen.

De nieuwe films werden destijds gemengd onthaald. Sommigen haalden hun hart op met een nieuw verhaal in hun favoriete universum, anderen bleven onbevredigd achter bij een saga die (uiteraard) niet het niveau van zijn voorganger haalde. Los van wat Jackson voordien maakte, is de ‘Hobbit’-trilogie gewoon een vermakelijke reeks in een oogstrelende fantasywereld.

‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ (2012) 3 out of 5 stars

In ‘An Unexpected Journey’ vertrekt de jonge Bilbo Baggins (Martin Freeman) op een reis die, jawel, onverwachts komt. Samen met dertien dwergen, onder leiding van koning Thorin (Richard Armitage), staat Gandalf (Ian McKellen) aan zijn deur. Ze hebben de lichtvoetige Bilbo nodig als ‘inbreker’, om de draak Smaug te verschalken. Die vernietigde generaties geleden het koninkrijk der dwergen en slaapt sindsdien in de berg Erebor, waar een oneindige voorraad aan goud en edelstenen schuilgaat. De dwergen willen het rijk van hun voorouders terugwinnen, maar Gandalf vreest dat duistere krachten andere plannen hebben met de berg.

Hobbits staan erom bekend hun geliefde Shire vrijwel nooit te verlaten, en dat lijkt Peter Jackson wel héél letterlijk te nemen. De Nieuw-Zeelander blijft trouw aan het boek, waardoor het erg lang duurt vooraleer het gezelschap de reis aanvat. Eenmaal onderweg, word je als kijker snel ondergedompeld in de magie die Jacksons LOTR-trilogie onsterfelijk maakte. Vertrouwde personages als Gollum, Saruman en de elfen maken ook een passage. Het dertienkoppige dwergcollectief mist nog wat diepgang, maar het duo Bilbo-Gandalf geeft deze eerste ‘Hobbit’-film een hart én een reden om de queeste te blijven volgen.

Bilbo Baggins (Martin Freeman) krijgt onverwacht bezoek van dertien dwergen.

‘The Hobbit: The Desolation Of Smaug’ (2013) 4 out of 5 stars

De tweede episode van de trilogie benadert de LOTR-films het meest. Qua niveau, maar er is ook meer duisternis, uitwendig en inwendig. Het Mirkwood-woud herbergt griezelige geheimen en de reizigers worden niet alleen fysiek, maar ook mentaal op de proef gesteld. Ze krijgen eindelijk wat meer vlees aan hun botten. Met Luke Evans als Bard en een hilarische Stephen Fry als The Master komen Bilbo en zijn vrienden leuke nieuwe personages tegen. 

Aan het einde van deze tweede film volgt een eerste, (te) lang uitgerokken confrontatie met Smaug. De draak ziet er angstaanjagend uit, maar vooral de stem van Benedict Cumberbatch, die klinkt alsof hij twee dozen Havanna’s heeft opgerookt voor de opnames, maakt hem onvergetelijk.

Smaug valt nogal groot uit als je hem tegenover een hobbit plaatst.

‘The Hobbit: The Battle Of The Five Armies’ (2014) 3 out of 5 stars

De Hobbit-saga kent een teleurstellend einde met ‘The Battle Of The Five Armies’. Wat begint met de aanval van allesvernietiger Smaug, wordt gevolgd door een veelbelovend strategisch schaakspel tussen de elven, de mensen en de door het goud gek geworden Thorin, en resulteert in een epische slachtpartij van om en bij de twee uur die elk gevoel van wezenlijkheid achterwege laat. 

Grote wezens voelen gewichtloos aan. Een handjevol dwergen schakelt een hele heuvel orks uit zonder zelf een schrammetje op te lopen. De hobbit Bilbo schakelt halfreuzen uit door met een steen naar hun hoofd te gooien. En vele sequenties in het gevecht voelen aan als levels uit een videogame waar de gemiddelde speler toch een aantal pogingen voor nodig heeft. 

Wat wél werkt is de emotie aan het slot. Jackson knoopt alle eindjes netjes aan elkaar. De band tussen Thorin en Bilbo krijgt een mooie conclusie, waarna die laatste zich terugtrekt in ‘zijn’ Shire. Het eindgevecht mag dan niet leveren wat ervan gehoopt werd, uiteindelijk biedt de ‘Hobbit’-trilogie nog steeds fantasy op een Tolkien-waardig niveau.

Gandalf (Ian McKellen) en Bard (Luke Evans) zien hun vredesbemiddelingen op niets uitdraaien.

De boxset bevat naast de films ook uren aan extra materiaal, telkens in de beste kwaliteit. Nu overal verkrijgbaar.

Related Images: