Tennis was nog nooit zo sexy

Tennis was nog nooit zo sexy

‘Challengers’ (2024) 4 out of 5 stars

Sluit de gordijnen, dim de lichten en draai de bassen volledig open. Luca Guadagnino’s opzwepende tennis flick ‘Challengers’ is nu thuis te bekijken!

Game 

‘Challengers’ begint met een partij in de marge van het tennis, op een kwalificatietornooi voor de US Open. Art Donaldson (Mike Faist) is een van de beste spelers ter wereld en wil er tegen de kleine garnalen zijn tanende vertrouwen weer opkrikken. Voor Patrick Zweig (Josh O’Connor) hangt veel meer af van de partij. Hij leeft van deze kleine competities en slaapt tussendoor in een roestbak op vier wielen, die hij op de parking van de club stationeert. 

Via flashbacks met verschillende tijdsperiodes ontdekken we dat er veel meer van de partij afhangt dan aanvankelijk gedacht. Art en Patrick waren namelijk beste vrienden toen ze als tieners het dubbelspel op de US Open wonnen. Daar leerden ze it-girl Tashi Duncan (Zendaya) kennen. Tashi had alles: de looks, de sponsors, het talent en de onvoorwaardelijke aandacht van de twee jonge knapen. 

Set

De film volgt de driehoeksrelatie door de jaren heen. De strijd in het heden volgt daarbij naadloos de strijd om Tashi. Versiert Patrick haar nummer, pakt hij de eerste set. Wint Art haar hand, komt hij ook terug in de partij. Tussendoor wordt er veel gezweet en gegeild en af en toe kruipt er eens een personage op een ander. Het blijft immers Guadagnino.

De Italiaan (‘Call Me By Your Name’, ‘Suspiria’) huppelt gezwind tussen tijdsperiodes en houdt zo de structuur van zijn film boeiend. Visueel leeft hij zich dan weer uit door de rally’s vanuit alle mogelijke hoeken en aan verschillende snelheden te filmen. Guadagnino maakt de sport nóg flitsender dan de vele andere tennisfilms (‘King Richard‘, ‘Battle Of The Sexes’,…) die we de laatste jaren gehad hebben.

Zijn cast doet zeker niet onder, al heb je soms het gevoel dat de regisseur op de set voortdurend door een megafoon ‘Sexier!’ stond te roepen. Zowel Zendaya, O’Connor als Faist breken momenteel potten met hopen in Hollywood, dus hadden we graag wat meer van hun talent gezien. De pompende technobeats van Trent Reznor en Atticus Ross maakt dan weer veel goed. 

Match? 

De hype rond ‘Challengers’ was overrompelend. Met ‘Dune: Part Two’ kwam er dit jaar alleszins al een betere Zendaya-film uit. Of er een betere Guadagnino-film zal verschijnen, hangt af van wat Daniel Craig later dit jaar uitspookt in ‘Queer’, nog zo’n film waarvan de hype nu al door het plafond schiet. Als sportdrama was ‘Challengers’ die misschien nét niet waard, maar als zinnenprikkelende ervaring kan hij wel tellen. 

‘Challengers’ is nu beschikbaar op DVD en Blu-Ray.

Related Images: