Gigolo’s op bestelling als alternatief

Gigolo’s op bestelling als alternatief

Patricia Jozef, ‘Gentlemen’ 3 out of 5 stars

‘Gentlemen’ van Patricia Jozef (1975) is het verhaal over een getrouwde vrouw, die haar sluimerend seksleven een boost wil geven, door gigolo’s in te huren. Het is na ‘Glorie’ haar tweede roman.

Een gewoon gezin met twee kinderen: Marieke en Vik, en hun tweeling Lotte en Hasse. Zij is een stedeling. Hij voelt zich door de natuur aangetrokken, droomt van het platteland en wil verhuizen. Een drastische beslissing, maar in het beste geval het begin van een ander leven in een rustig dorp. Misschien vreet de stad te veel aan hen zonder dat ze het beseffen. Er is te veel lawaai, het is er druk en altijd iets te doen. Verhuizen kost geld. Gelukkig kunnen ze hiervoor aankloppen bij de ouders van Vik, een nogal bazig en bemoeiziek koppel.

‘Waar gaan wij van leven, Cookie? Hier wonen we voor niets. (…) Een rustiger leven. Ze zouden meer tijd hebben voor de kinderen. Het zou goed voor hen zijn. Er moet toch een manier zijn om met minder geld te leven?’

Vik heeft zijn slaap nodig

Het leven op de buiten houdt tal van onvoorziene omstandigheden in. Het renoveren van een oude boerderij is bepaald geen romantisch gebeuren. Hoe veilig is de omgeving voor de kinderen? Valt boer Cyrille wel te vertrouwen? Is Leon, hun buur van om de hoek, die hun gras komt maaien, een voyeur die op een avontuurtje met Marieke uit is?

Vik is een ondernemend iemand. Een goede vader, die na een dag werken zijn slaap nodig heeft. Marieke een wellustige vrouw die op seksueel gebied in haar man is teleurgesteld.

‘Boven loopt Marieke rond in haar ondergoed. Wanneer ze zich vooroverbuigt en over de vensterbank naar buiten leunt, vraagt Vik waar de kinderen dat snoep vandaan hebben, en waarom ze zich niet aankleedt. (…) Als ze een man was, dan zou ze van dit zicht op een kont met een slipje blind worden van lust.’

Het signaal wordt duidelijk niet opgevangen. Haar stille boodschap valt op een koude steen. Zo kan het echt niet verder meer. Ze gaat op zoek naar avontuur, zodat haar leven voortaan balanceert op een slappe koord van lustgevoelens en twijfel.

Een gigolo als gewone man

Marieke is niet het type vrouw die zich zomaar in de armen van de eerste beste gigolo zal storten. Eerst wil ze uiteraard onder een schuilnaam het terrein gaan verkennen. Na behoorlijk wat e-mailverkeer komt het tot een ontmoeting met Danny. Een kerel op wie ze na een eerste kennismaking en gesprek afknapt. Melvin, die eigenlijk Mathias heet, is de volgende in het rijtje. Ofschoon hij zichzelf als een gentleman omschrijft, wordt ook hij eveneens afgewezen.

Intussen gaat het leven op de oude boerderij verder zijn gangetje. Vik organiseert er een cursus keramiek voor belangstellenden, en doet er alles aan om zijn creaties te verkopen. Marieke bereddert de huishouding, kookt voor de gasten, en zorgt dat de kinderen niets overkomt. Het laat zich raden dat hun leven niet in complete harmonie verloopt, ook al omdat de schoonouders als stoorzender er geregeld hun opwachting maken.

Ze leven grotendeels allemaal met hun specifieke besognes. Vik een natuurmens met artistieke ambities die zijn vrouw in bed de rug toekeert. Marieke die door haar seksuele verlangens het noorden kwijt is geraakt en zich bij Rocco, een zoveelste gigolo, in de zevende hemel voelt. Blijkt dat hij, die ze intussen als John heeft ontmaskerd, na enige tijd op haar verliefd is geworden. Ondanks ze zijn telefoonnummer heeft geblokkeerd lukt het hem toch een berichtje naar haar te sturen: ‘Ik mis je. (…) Wanneer zien we elkaar?’

Tijd voor het definitieve afscheid om, wat te verwachten viel, te kiezen voor Vik en haar gezin. 

‘Hier stond een gewone man. Marieke had van hem gehouden en hij van haar. De ommekeer had plaatsgevonden. Het was voorbij.’

‘Gentlemen’ is echt veel meer dan een roman over een koppel met kinderen dat op zoek is naar een nieuw leven in een Ardens gehucht. Patricia Jozefs invalshoek is origineel: Marieke, een seksueel geblokkeerde vrouw, gaat op zoek naar een gigolo die haar zijn diensten tegen betaling aanbiedt. Het is even iets anders dan een mannelijke hoerenloper. Het is Patricia Jozef, los van met brio geschreven seksscènes, aardig gelukt de lezer in de wereld van mannelijke prostitués te introduceren. Hoe ze verder het turbulente liefdesleven van Marieke weet te combineren met haar gezinsleven in vlot alternerende hoofdstukken, bewijst dat ze de klassieke hindernis van een tweede roman – het boek van de waarheid – met succes heeft genomen.

Related Images: